Marshall
Sprzęt: MAXCOM WT108
Dołączył: 19 Lip 2010 czyli 52 dni temu Posty: 1 Skąd: małopolska
Wysłany: Pon 19 Lip, 2010 13:51 JAKIE PMR na morze ???
Witam wszystkich forumowiczów. Po przeczytaniu wielu tematów i testów mam mętlik w głowie. Chcę kupić radio PMR lub zestaw do korzystania głównie na urlopie do komunikacji dom na górce (balkon) ponton na morzu - przestrzeń miedzy balkonem a morzem czysta bez drzew. Do tej pory miałem zestaw MaxCom WT108 ale niestety jedno radio zostawiłem w Chorwacji na kwaterze i już go nie odzyskam. Pozostał mi jeden WT108. Moje pytanie jest takie: czy w w/w konfiguracji terenowej cena PMR będzie miała wpływ na zasięg Czy maxcom osiągnie gorsze zasięgi niż np. motorola czy tez midland Mogę kupić np. jedną sztukę inteka 4040 a jako drugi mieć WT108, ale czy to ma jakiś sens Może lepiej po prostu kupić zestaw WT108 i mieć trzy słuchawki
Pytanie drugie: czy dorobiona z linki antena 1/4 do WT108 poprawi jego zasięg na tyle, że będzie miał lepsze lub porównywalne zasięgi z Intekiem 4040 - wtedy zestaw mój stary WT108 i Intek miałby sens.
I ostatnie czy nielegalne w Polsce radia FRG/GMRS zapewnią dużo lepszą łączność na morzu, czy różnica nie będzie znacząca tj. nie warta łamania prawa
hwat
Sprzęt: TopCom 9100, KG-UVD1P, NA-771, ATK-5
Dołączył: 27 Lip 2009 czyli 409 dni temu Posty: 16 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 19 Lip, 2010 16:58
Witam,
odpowiem Ci na ostatnie, gdyż tylko na nie jestem w stanie
Radia te (FRS/GMRS) nie są nielegalne w Polsce. Natomiast nielegalne jest nadawanie na częstotliwościach, na których one nadają. Zrozumienie różnicy w tym stwierdzeniu (dramatycznej różnicy) powinno każdemu dać odpowiedź na pytanie, czy ich używanie jest warte zachodu.
To nie jest problem ich mocy, etc tylko tego, że włażą na częstotliwości zarezerwowane na inne cele niż publiczny śmietnik, jakim jest np PMR czy CB.
Pozdrawiam
wloczykij
Sprzęt: WouxunKG-UVD1P, Feidaxin FD-390,Weierwei3288s
Wiek: 27 Dołączył: 02 Lut 2008 czyli 950 dni temu Posty: 30 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 19 Lip, 2010 23:24
w Grecji na morzu uzyskiwałem z Midlandów GXT800 ok 10km. Ich użytkowanie jest nielegalne... Jest parę kanałów na których zawsze jest cisza. Poza tym dosyc sporadycznie ich używałem. Mogę jednak powiedziec, ze dobrze je oceniam.
Cena ma znaczenie... Chodzi np. o czułosc odbiornika. W midlandach już był naprawdę niezły.
_________________ amator dobrego zasięgu pod użytek turystyczny:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum